Błonnik i jego właściwości
O jego funkcji słyszał, chyba każdy kto się odchudza. Jego właściwości znane są już od dawna, ale nie każdy zna bliżej jego właściwości. Błonnik to substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione w organizmie. Może wydawać się to, szkodliwe, ale takie nie jest. Wręcz przeciwnie! Błonnik pokarmowy ma wiele cennych zalet. Do jednej z nich, należy zdolność chłonięcia wody. Ponieważ pozostając w żołądku znacznie powiększa swoja obojętność, bardzo długo pozostaje nietrawiony, i dzięki temu mamy mniejszy apetyt, czyli mniej chęci do jedzenia bo nie czujemy głodu. Jest to idealne dla osób, które wzmagają się z dodatkowymi kilogramami a także dla tych, którzy mają problemy z podjadaniem.
Błonnik (https://portaldlazdrowia.pl/blonnik/)powoduje zwiększona produkcja soków trawiennych, dzięki czemu poprawiona zostaje perystaltyka jelit. Poza wodą, błonnik wchłania wiele innych substancji jak cholesterol i trójglicerydy doprowadzając do zmniejszenia ich stężenia we krwi. A to z kolei, zapobiega chorobom krążenia i miażdżycy. Błonnik powoduje również, że wraz ze stolcem pozywamy się tłuszczów. Dzięki powolnemu trawieniu, błonnik spowalnia wyrzut insuliny do krwi, regulując poziom cukru w naszym organizmie. Ponieważ właściwością błonnika jest duży pobór wody z naszego organizmu, musimy pamiętać o należytym go nawodnieniu. W przeciwnym razie, mogą wystąpić zaparcia.